Strefy ryzyka w branży spożywczej – doskonalenie systemu HACCP

Szkolenie skierowane jest do osób zajmujących się wdrożeniem, utrzymaniem i rozwojem systemu HACCP w przedsiębiorstwach spożywczych niezależnie od ich wielkości i zakresu realizowanych zadań. W szczególności zapraszamy przedstawicieli zakładowych zespołów HACCP.

Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z interpretacją wymagań systemu zapewniania bezpieczeństwa żywności, zaprezentowane również zasady dokumentowania systemu HACCP. Przekazana wiedza może stanowić inspirację do bardziej krytycznego spojrzenia na funkcjonujący w firmie system HACCP w celu jego doskonalenia.

Zakres merytoryczny szkolenia:

  • obecny stan prawny i historia HACCP
  • wymagania Codex Alimentarius
  • aktualne problemy (RASF)
  • wymagania dokumentacyjne – najczęściej popełniane błędy
  • czynniki powodujące kryzysy i typy kryzysów
  • uczestnicy sytuacji kryzysowych
  • wycofanie produktu a zwrot produktu
  • obrona żywności i pasz
  • HACCP a TACCP
  • metodyka CARVER
  • Food Defense w praktyce
  • procedury zapobiegające celowemu skażeniu żywności
  • komunikacja kryzysowa – wewnętrzna i zewnętrzna
  • analiza i dokumentowanie potencjalnych sytuacji kryzysowych
  • ocena ryzyka i środki nadzoru

Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu oraz ćwiczeń praktycznych, zakończone egzaminem i wydaniem certyfikatu.

 

Termin szkolenia: 
Planowane terminy: 5.06.2019 r., 20.08.2019 r., 2.10.2019 r., 16.12.2019 r.

Miejsce szkolenia i czas szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.

Koszt szkolenia wynosi 480 zł netto.