Szkolenie skierowane jest do osób zajmujących się wdrożeniem, utrzymaniem i rozwojem systemu HACCP w przedsiębiorstwach spożywczych niezależnie od ich wielkości i zakresu realizowanych zadań. W szczególności zapraszamy przedstawicieli zakładowych zespołów HACCP.
Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z interpretacją wymagań systemu zapewniania bezpieczeństwa żywności, zaprezentowane również zasady dokumentowania systemu HACCP. Przekazana wiedza może stanowić inspirację do bardziej krytycznego spojrzenia na funkcjonujący w firmie system HACCP w celu jego doskonalenia.
Zakres merytoryczny szkolenia:
- obecny stan prawny i historia HACCP
- wymagania Codex Alimentarius
- aktualne problemy (RASF)
- wymagania dokumentacyjne – najczęściej popełniane błędy
- czynniki powodujące kryzysy i typy kryzysów
- uczestnicy sytuacji kryzysowych
- wycofanie produktu a zwrot produktu
- obrona żywności i pasz
- HACCP a TACCP
- metodyka CARVER
- Food Defense w praktyce
- procedury zapobiegające celowemu skażeniu żywności
- komunikacja kryzysowa – wewnętrzna i zewnętrzna
- analiza i dokumentowanie potencjalnych sytuacji kryzysowych
- ocena ryzyka i środki nadzoru
Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu oraz ćwiczeń praktycznych, zakończone egzaminem i wydaniem certyfikatu.
Termin szkolenia:
Planowane terminy: 5.06.2019 r., 20.08.2019 r., 2.10.2019 r., 16.12.2019 r.
Miejsce szkolenia i czas szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.
Koszt szkolenia wynosi 480 zł netto.