Profil uczestników
Szkolenie przeznaczone jest dla członków zespołów kryzysowych, w szczególności dla osób odpowiedzialnych za komunikację wewnętrzną i zewnętrzną w przypadku konieczności wycofania produktów z rynku oraz dla członków zespołów Food Defense.
Cel szkolenia
Prezentacja zasad postępowania w sytuacjach kryzysowych ze szczególnym uwzględnieniem wycofań produktów rynku, prezentacja wymagań i wytycznych w zakresie Food defense, wymiana doświadczeń.
Program szkolenia
- Gotowość reagowania na sytuacje kryzysowe w oparciu o wymagania ISO 22000, IFS Food, BRC Food, GMP+ i inne czynniki powodujące kryzysy
- Typy kryzysów (katalog kryzysów)
- Najczęstsze popełniane błędy
- Uczestnicy sytuacji kryzysowych
- Wycofanie produktu a zwrot produktu
- Doniesienia z systemu RASFF
- Ochrona żywności i pasz
- HACCP a TACCP
- Metodyka CARVER
- PAS 96 :2018 i wytyczne FDA
- Food Defense w praktyce
- Jak testować skuteczność systemu
- Fałszowanie żywności i pasz (nowe wyzwania)
- Procedury zapobiegające celowemu skażeniu żywności (bezpieczeństwo personelu, zarządzanie kadrami, transport i przechowywanie, ochrona korespondencji, kontrola procesu)
- Komunikacja kryzysowa- wewnętrzna i zewnętrzna
- Analiza potencjalnych sytuacji kryzysowych (dokumentowanie)
- Ocena ryzyka i środki nadzoru
Forma szkolenia
wykłady, ćwiczenia, dyskusja
W cenę wliczono
materiały szkoleniowe, certyfikat, lunch, przerwy kawowe
Termin
szkolenia:
Planowane terminy: 15.01.2020, 18.05.2020
Miejsce
szkolenia i czas szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.
Koszt szkolenia wynosi 500 zł netto.