Profil uczestników

Szkolenie przeznaczone jest dla członków zespołów kryzysowych, w szczególności dla osób odpowiedzialnych za komunikację wewnętrzną i zewnętrzną w przypadku konieczności wycofania produktów z rynku oraz dla członków zespołów Food Defense.

Cel szkolenia

Prezentacja zasad postępowania w sytuacjach kryzysowych ze szczególnym uwzględnieniem wycofań produktów rynku, prezentacja wymagań i wytycznych w zakresie Food defense, wymiana doświadczeń.

Program szkolenia

  • Gotowość reagowania na sytuacje kryzysowe w oparciu o wymagania ISO 22000, IFS Food, BRC Food, GMP+ i inne czynniki powodujące kryzysy
  • Typy kryzysów (katalog kryzysów)
  • Najczęstsze popełniane błędy
  • Uczestnicy sytuacji kryzysowych
  • Wycofanie produktu a zwrot produktu
  • Doniesienia z systemu RASFF
  • Ochrona żywności i pasz
  • HACCP a TACCP
  • Metodyka CARVER
  • PAS 96 :2018 i wytyczne FDA
  • Food Defense w praktyce
  • Jak testować skuteczność systemu
  • Fałszowanie żywności i pasz (nowe wyzwania)
  • Procedury zapobiegające celowemu skażeniu żywności (bezpieczeństwo personelu, zarządzanie kadrami, transport i przechowywanie, ochrona korespondencji, kontrola procesu)
  • Komunikacja kryzysowa- wewnętrzna i zewnętrzna
  • Analiza potencjalnych sytuacji kryzysowych (dokumentowanie)
  • Ocena ryzyka i środki nadzoru

 Forma szkolenia
wykłady, ćwiczenia, dyskusja

W cenę wliczono

materiały szkoleniowe, certyfikat, lunch, przerwy kawowe

Termin szkolenia:
Planowane terminy: 15.01.2020, 18.05.2020

Miejsce szkolenia i czas szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.

Koszt szkolenia wynosi 500 zł netto.