Podczas szkolenia zostaną szczegółowo omówione wymagania unijnych rozporządzeń dotyczących informacji, jakie muszą być przekazywane konsumentom nabywającym produkty spożywcze.
Zakres merytoryczny szkolenia:
- rozporządzenie WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- wymagania rozporządzenia 1337/2013 – kraj lub miejsce pochodzenia mięsa
- etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
- obowiązkowe znakowanie środków spożywczych zawierających alergeny, zgodnie z aktualnymi przepisami
- wykaz alergenów według obowiązujących przepisów prawa żywnościowego
- ostrzegawcze znakowanie środków spożywczych – kiedy stosować?
- zasady znakowania żywności wartością spożywczą
- prezentacja informacji o wartości odżywczej na opakowaniu
- okresy przejściowe
- wymagania w zakresie stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
- dobrowolne informacje na temat żywności
- zasady umieszczania na etykietach dodatków do żywności, aromatów i enzymów na etykietach
- unijne wykazy dodatków i aromatów do żywności i aromatów
- kategorie funkcji technologicznych dodatków do żywności
Szkolenie prowadzone jest w formie wykładu oraz ćwiczeń praktycznych, zakończone egzaminem i wydaniem certyfikatu.
Termin szkolenia:
Planowane terminy: 3.06.2019 r., 19.08.2019 r., 16.10.2019 r., 3.12.2019 r.
Miejsce szkolenia i czas szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.
Koszt szkolenia wynosi 480 zł netto.