Sytuacje kryzysowe, Food defense i zapobieganie fałszowaniu żywności

 

Szkolenie przeznaczone jest dla członków zespołów kryzysowych, w szczególności dla osób odpowiedzialnych za komunikację wewnętrzną i zewnętrzną w przypadku konieczności wycofania produktów z rynku oraz dla członków zespołów Food Defense.

 

Prezentacja zasad postępowania w sytuacjach kryzysowych ze szczególnym uwzględnieniem wycofań produktów rynku, prezentacja wymagań i wytycznych w zakresie Food defense, wymiana doświadczeń.

 

Zakres merytoryczny szkolenia:

  • gotowość reagowania na sytuacje kryzysowe w oparciu o wymagania ISO 22000, IFS Food, BRC Food, GMP+ i inne
  • czynniki powodujące kryzysy
  • typy kryzysów (katalog kryzysów)
  • najczęstsze błędy
  • uczestnicy sytuacji kryzysowych
  • wycofanie produktu a zwrot produktu
  • doniesienia z systemu RASFF
  • obrona żywności i pasz
  • HACCP a TACCP
  • metodyka CARVER
  • PAS 96 :2014 i wytyczne FDA
  • Food Defense w praktyce
  • jak testować skuteczność systemu
  • fałszowanie żywności i pasz (nowe wyzwania)
  • procedury zapobiegające celowemu skażeniu żywności (bezpieczeństwo personelu, zarządzanie kadrami, transport i przechowywanie, ochrona korespondencji, kontrola procesu)
  • komunikacja kryzysowa- wewnętrzna i zewnętrzna
  • analiza potencjalnych sytuacji kryzysowych (dokumentowanie)
  • ocena ryzyka i środki nadzoru

 

Szkolenie prowadzone w formie wykładu oraz ćwiczeń praktycznych, zakończone egzaminem. 

 

Termin szkolenia:
Najbliższe planowane terminy: 23.05.2019 r.

 

Miejsce szkolenia:
Siedziba DQS Polska w Warszawie lub siedziba klienta.
Szkolenie 1-dniowe, 8 godzin szkoleniowych.Warszawa

 

Koszt szkolenia szkolenia wynosi 480 zł netto.

 

DQS Polska sp. z o.o. w ramach wyżej wymienionej kwoty gwarantuje:

  • przeprowadzenie szkolenia zgodnie z ustalonym zakresem
  • przekazanie każdemu uczestnikowi materiałów szkoleniowych w formie elektronicznej
  • wystawienie każdemu uczestnikowi szkolenia certyfikatu. Warunkiem uzyskania certyfikatu jest aktywny udział w szkoleniu, podpis na liście obecności, napisanie testu wstępnego oraz pozytywny wynik testu sprawdzającego.