Higiena opakowań dla żywności
W maju 2008 opublikowano w Niemczech „DIN EN 15993 Opakowania – Zarządzanie higieną przy wytwarzaniu opakowań do żywności – wymagania”, (polskojęzyczne wydanie PN EN 15593 wydano w 2009). Norma jest przeznaczona do certyfikacyji i jest skierowana do producentów opakowań.
Norma jest skierowana w pierwszej kolejności do producentów opakowań bezpośrednich, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Produkcja opakowań wtórnych i opakowań zbiorczych również może być certyfikowana wedługtej normy.
Korzyści
- wzmocnienie zaufania konsumentów i handlu
- wysokie bezpieczeństwo produktu i minimalizacja ryzyka producenta
- systematyczna analiza, wdrożonych bezpiecznych i efektywnych procesów w zakresie bezpieczeństwa produktu i kontroli nad procesami w celu zarządzania ryzykiem w zakresie higieny produkcji i bezpieczeństwa materiałów
- redukcja nakładu czasu trwania auditu w przypadku zintegrowania ISO 22000 z rozporządzeniem 852 lub z Codex Alimentarius.