BRC – Global Standard Food
Skierowane jest do producentów żywności i dostawców do łańcucha żywności, niezależnie od ich wielkości, którzy współpracują lub planują nawiązanie współpracy z sieciami handlowymi (szczególnie brytyjskimi). BRC oparte jest na spełnieniu wymagań bezpiecznej produkcji, wysokiej jakości i zgodności z prawem żywności.
Duża część produktów dostarczanych na rynek brytyjski jest wprowadzana pod własną marką sieci. Po wydaniu Food Safety Act w 1990 roku właściciele marek własnych są zobowiązani do zapewnienia wszystkich niezbędnych działań zapobiegawczych i do zapobiegania błędom w zakresie projektowania, produkcji i sprzedaży, włącznie ze sprzedażą żywności. BRC jest systematycznie aktualizowane, zgodnie ze zmianami na rynku, doświadczeniem producentów oraz zgodnie z rozwojem w zakresie stosowanych technologii.
Korzyści
- wzmocnienie zaufania nabywców do produktów i do sieci, która zapewnia bezpieczeństwo produkcji, jakość i zgodność z prawem żywności;
- wysoki poziom bezpieczeństwa produkcji;
- minimalizacja ryzyka producenta;
- bezpieczny i skuteczny przebieg procesów, zgodnie z bezpieczeństwem żywności, ryzykiem w zakresie higieny, jakości i zdrowia konsumentów;
- systematyczną analizę, wdrożenie zasad bezpieczeństwa i skuteczności przebiegu procesów zgodnie z wymaganiami dla żywności;
- dostęp do brytyjskiego rynku.