Niezależny standard certyfikacji dla firm paszowych
Udowodniona jakość i bezpieczeństwo produktu
Zmniejszone ryzyko produkcyjne
Przewaga konkurencyjna, szczególnie na rynku UE
Większe zaufanie klientów
Certyfikacja GMP+ - bezpieczne, wysokiej jakości pasze
GMP+ to skrót od "Good Manufacturing Practice" i jest standardem jakości dla producentów pasz. Certyfikat ten został opracowany w latach 90-tych przez holenderską organizację Productschap Diervoeder (PDV). Podstawowym założeniem tej niezależnej certyfikacji jest to, że bezpieczna pasza tworzy bezpieczną żywność.
Wszyscy uczestnicy łańcucha produkcji i dostaw pasz mogą skorzystać z certyfikacji GMP+.
Standard opiera się na dwóch kluczowych modułach:
- Feed Safety Assurance (FSA): Zapewnia bezpieczeństwo paszy.
- Feed Responsability Assurance (FRA): Zapewnia zrównoważony rozwój paszy.
Które firmy powinny uzyskać certyfikat GMP+?
Certyfikacji mogą podlegać mieszanki paszowe, mieszanki paszowe pełnoporcjowe lub premiksy oraz dodatki paszowe. Certyfikacji według GMP+ mogą podlegać również producenci karmy dla zwierząt domowych.
Struktura i treść certyfikacji GMP+
Dalsze wymagania GMP+:
- Wdrożenie standardów produktowych
- Identyfikowalność w przypadku wadliwego działania
- Monitorowanie procesów
Podejście łańcuchowe i system wczesnego ostrzegania (EWS).
Dalsze informacje na temat GMP+
Proces certyfikacji GMP+
W pierwszym etapie omawiamy z Państwem Państwa firmę, system zarządzania i cele certyfikacji. Na tej podstawie szybko otrzymają Państwo szczegółową i przejrzystą ofertę, dostosowaną do Państwa indywidualnych potrzeb.
Na miejscu, Państwa dokumenty są przeglądane i audytowane w celu ustalenia, czy Państwa firma spełnia wymagania GMP+. Wyniki są zapisywane w raporcie z audytu, a ewentualne możliwości poprawy są identyfikowane.
Po pomyślnym przejściu audytu otrzymają Państwo certyfikat GMP+. Możesz używać odpowiedniej pieczęci dla swoich produktów.
Pierwszy audyt jest przeprowadzany po dwunastu miesiącach, a drugi po kolejnych dwunastu miesiącach, w celu sprawdzenia zgodności z wymaganiami.
Przed upływem trzech lat należy dokonać ponownej certyfikacji, aby ponownie otrzymać certyfikat GMP+.