Artykuły spożywcze i higiena

Smak dla Jakości

Zarządzanie bezpieczeństwem i zarządzanie higieną obejmuje cały łańcuch żywnościowy. Począwszy od produkcji pasz przez produkcje żywności, opakowań, logistykę i sprzedaż wszędzie należy zapewnić bezpieczeństwo i higienę na najwyższym z możliwych poziomie. Obecnie obowiązuje szóste wydanie IFS Internaltional Food Standard i siódme wydanie BRC Global Standard Food Standard. Oba standardy zawierają wymagania zarówno dla spełnienia wymagań bezpiecznej produkcji, jak dla spełnienia wymagań dotyczących zarządzania higieną w całym łańcuchu wytwarzania żywności. IFS i BRC oparto o koncepcję analizy ryzyka i koncepcję HACCP, które zostały uzupełnione o wymaganiaw zakresie systemu zarządzania.

Dla przemysłu opakowaniowego i dla materiałów do opakowań opracowano standard IFS Pacsecure
oraz normę EN 15593.
Dla branży producentów pasz proponujemy certyfikację wg standardu Fami QS oraz GMP +.
water
ISO 22 000 i FSSC 22 000
spozywczy
IFS FOOD

Standard określający zasady audytowania w sektorze spożywczym.

zobacz

opakowania
IFS PacSecure

Standard przeznaczony dla producentów opakowań i materiałów opakowaniowych.

zobacz

consumer
IFS Broker

zobacz

ifs-cash-cary
IFS Cash & Carry

zobacz

opakowania1
BRC Food

Standard przeznaczony dla producentów opakowań i materiałów opakowaniowych.

zobacz

opakowania2
EN 15593

Zarządzanie higieną przy wytwarzaniu opakowań do żywności – wymagania

Norma dla producentów opakowań

zobacz

food7
Codex alimentarius / HACCP

zobacz

en16636-norma
EN 16636

Norma dla branży ochrony przed szkodnikami

zobacz

pasza
FAMI QS